Mejeri med gedeost startede som et passionsprojekt


Egentlig havde Dorthe Sørensen bare to geder, der leverede mælk til husholdningen. Den brugte hun blandt andet til at lave ost af. Det var et hyggeligt projekt, der lugtede lidt af at være selvforsynende. Samtidig er gederne jo søde på deres egen stædige måde. Dorthe Sørensen havde derfor på ingen måde regnet med, at det skulle udvikle sig til mere end de to geder.

Men en dag havde hun besøg af en mejeriingeniør i en helt anden sammenhæng. Han blev meget begejstret for hendes projekt med at lave gedeost til hele familien. Han foreslog hende derfor, at hun begyndte en egentlig produktion af gedeost, da der ikke var nogen mejerier i Danmark, der på det tidspunkt producerede det. Det grublede Dorthe Sørensen lidt over, men hun syntes også, at det kunne være et sjovt projekt at sætte i gang, og så var Tebstrup Mejeri født.

Opkøbte geder nær og fjern til mejeriet

Da Dorthe Sørensen besluttede sig for at åbne Tebstrup Mejeri, havde hun brug for meget mere end de to geder, som hun havde i forvejen. Hun begyndte derfor at opkøbe geder i et stort område rundt om sit hjem ved Ejer Bavnehøj ved Skanderborg. Det blev hurtigt til omkring 100 geder, som hun malkede. Det blev til masser af ost, som hun så småt begyndte at sælge.

Gederne har Dorthe Sørensen avlet på, så hun nu har en meget stærk race af gode malkegeder, der kan levere mælk til hendes store produktion af økologisk gedeost. Det er med til at gøre, at hun kan levere et virkelig godt og naturligt produkt til middagsbordet, til madpakken eller morgenbordet.

De alsidige oste kan nemlig bruges i en lang række forskellige sammenhænge. Det handler bare om at være kreativ, når du skal finde ud af, hvordan du kan bruge osten i madlavningen.

Mejeri laver mange former for gedeost

I dag er det over 30 år siden, at Dorthe Sørensen startede Tebstrup Mejeri. Mejeriet klarer sig dog stadig i bedste velgående ved at lave kvalitetsoste til folk, der søger en anden smagsoplevelse end de traditionelle kooste. Det kan være til madpakken, til madlavningen eller i en anden sammenhæng. Gedeoste kan bruges til utrolig meget i køkkenet.

En af de klassiske oste fra Tebstrup Mejeri er Rosa Mundo. Det er en lækker cremet gedeost, der ligger i en lage af olie, rosmarin, timian og rosa peber. Det giver en meget lækker ost med en anderledes smag, som du kan spise på et stykke brød eller bruge i madlavningen. Det kan for eksempel være lækkert at komme den i en salat.

Generelt er mejeriet ikke bange for at eksperimentere med smag. Det giver nogle meget anderledes smagsoplevelser, end dem som du måske er vant til. De har derfor for eksempel lavet faste skæreoste med havsalt og en med fennikel. Det er lækre oste, hvor der kommer en lækker ekstra smag i osten. Det er med til give en helt ny smagsoplevelse, når du spiser osten på franskbrød eller rugbrød.